Podprogram 2018
Szczecinecka Fundacja na rzecz osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych, jako jedyna w powiecie szczecineckim, prowadzi Magazyn Żywności i zajmuje się dystrybucją żywności dla osób najuboższych, w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020.
Magazyn mieści się w Szczecinku, przy ul. Wiatracznej 1
"EFEKTY REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEG0
POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020"
Podprogram 2018
Fundacja realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie październik 2018 – kwiecień 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 6550 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Powiatu Szczecineckiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym - 277 338,40 kg żywności takiej jak:
- Kasza gryczana – 8 577,00 kg
- Herbatniki maślane – 1 020,00 kg
- Mleko – 36 720,00 l
- Ser podpuszczkowy dojrzewający – 16 180,00 kg
- Gulasz wieprzowy z warzywami – 8 812,80 kg
- Szynka drobiowa – 17 625,60 kg
- Szynka wieprzowa mielona – 10 886,40 kg
- Pasztet wieprzowy – 4 314,24 kg
- Filet z makreli w oleju – 8780,16 kg
- Cukier biały – 25 200,00 kg
- Olej rzepakowy – 30 780,00 kg
- Kabanosy wieprzowe – 2 426,40 kg
- Miód – 2 697,60 kg
- Groszek z marchewką – 14 400,00 kg
- Fasola biała – 20 400,00 kg
- Koncentrat pomidorowy – 8 192,00 kg
- Buraczki wiórki – 5 817,00 kg
- Powidła śliwkowe – 6829,20 kg
- Makaron jajeczny świderki – 23 520,00 kg
- Makaron kukurydziany bezglutenowy – 3 360,00 kg
- Ryż biały – 20 800,00 kg
W ramach programu zostały zorganizowane działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań zostały przeprowadzone warsztaty edukacyjne oraz warsztaty kulinarne na których osoby mogły dowiedzieć się:
- Jak nie marnować jedzenia,
- Jak przechowywać prawidłowo żywność,
- Jakie produkty powinniśmy trzymać w lodówce,
- Każda osoba uczestnicząca w warsztatach ćwiczyła nowe potrawy, które można sporządzić z żywności, którą otrzymuje z programu.