"EFEKTY REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEG0
POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020"
Podprogram 2019
Fundacja realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od stycznia 2020 r. do sierpnia 2020 r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier: (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 5 130 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Powiatu Szczecineckiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym 25 746 paczek żywnościowych, zawierających łącznie 381 061,56 kg żywności takiej jak:
- Kasza gryczana – 11 016 kg
- Herbatniki maślane – 6 112 kg
- Mleko – 56 904,00 l
- Ser podpuszczkowy dojrzewający – 14 590,00 kg
- Szynka drobiowa – 20 754,00 kg
- Pasztet wieprzowy – 3 431,04 kg
- Filet z makreli w oleju – 12 977,12 kg
- Cukier biały – 33 890,00 kg
- Olej rzepakowy – 31 902,00 kg
- Groszek z marchewką – 19 200,00 kg
- Fasola biała – 18 600,00 kg
- Koncentrat pomidorowy – 9 228,80 kg
- Buraczki wiórki – 7 987,00 kg
- Powidła śliwkowe –15 509,00 kg
- Makaron jajeczny muszelki – 38 130,00 kg
- Makaron kukurydziany bezglutenowy – 7 280,00 kg
- Ryż biały – 26 400,00 kg
- Gołąbki w sosie pomidorowym – 16 156,00 kg